Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT» nade crap
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Nada testata pe crapii din gradina

0
0

As incepe prin a va povesti putin despre legatura mea cu crapii si cu nada pentru crapi. Am inceput sa pescuiesc la crap in 1977 si, din acel moment, crapii au devenit marea mea preocupare in viata. Muncesc in comertul cu articole de pescuit de peste 30 de ani, mai intai in magazine, dupa care am trecut la infiintarea companiei de nada pentru crapi, Quest Baits Ltd.

Povestea mea in legatura cu nada incepe odata cu pescuitul crapilor, pe vremea cand nu existau nade de crap in magazine. Astfel, mi-am produs eu propria nada. Cateva din nadele  mele au aparut de-a lungul anilor sub numele altor marci. Am produs pentru gama Nash Baits inainte de a-mi infiinta propria firma producatoare de nada.

Am publicat articole in revistele britanice in mod constant in ultimii 25 de ani, deci cred ca le-am spus oamenilor acele lucruri pe care vor sa le auda.

Iata una din intrebarile care imi sunt des adresate: „Cum ajungi la reteta finala a nadei si cum o testezi inainte de a o lansa pe piata?”.

Aceasta este o intrebare atat de frecventa, incat m-am gandit ca ce va voi relata in urmatoarele paragrafe este o metoda buna de a prezenta ce se intampla in spatele cortinei la Quest Baits. Asadar, puteti vedea cam cat de multa munca a fost depusa pentru fiecare tip de nada pe care o producem.

Bazinul lui Shaun, unde au loc primele teste cu nade

Bazinul lui Shaun, unde au loc primele teste cu nade

Testarea ingredientelor

Multe dintre momelile şi nadele din gama Quest Baits au un istoric bogat in spate – cu siguranta mai bogat decat istoricul companiei. Momeli precum Fruity Trifle sunt o parte din „arsenalul” meu inca de la sfarsitul anilor `80, cu doar cate un mic reglaj pe ici, pe colo, intrucat au aparut ingrediente noi, care dupa parerea mea sunt mai bune decat cele folosite in formula de baza a amestecului. Mai sunt de asemenea si alte nade, cum ar fi Liver B8, la care am lucrat inca de la infiintarea companiei.

Liver B8 este o nada compusa din faina de carne, fara peste sau faina de peste. Totul se bazeaza pe gasirea ingredientelor. Ideea pentru nada propriu-zisa o aveam deja de ani de zile in minte, dar a durat pana am gasit ingredientele de care aveam nevoie.

Toata lumea stie cat de eficiente sunt produsele din ficat in nade şi momeli. Crapii adora aroma de ficat, dar cati dintre voi stiu ce fel de ficat este folosit in compoziţia nadelor pe care le folosiţi? Nada voastra contine ficat de porc sau poate ficat de vita, de pui, sau de miel… lista continua.

Totusi, cand cineva spune „Nada mea e la fel ca a ta – folosesc extract de ficat si pot sa o fac sa fie mult mai ieftina”, ma face sa zambesc. Credeti-ma ca exista produse din ficat si produse din ficat. As putea sa fac nadele sa se vanda mult mai ieftin cu aceleasi ingrediente ca nume, dar in nici un caz la acelasi nivel calitativ sau acelasi nivel de eficienta. Principala pudra de ficat pe care o folosesc am ales-o intr-un final, dupa ce am incercat multe altele. Imi place sa cred ca am mirosul si gustul formate pentru o nada decenta, dar nu ma pot baza numai pe asta. Pentru experimentele si testele mele cu diferite ingrediente folosesc pestele chiar din prima zi.

Stimulatorii de gust au un rol important in evolutia subacvatica a boiliesurilor

Stimulatorii de gust au un rol important in evolutia subacvatica a boiliesurilor

Lumea spune adesea ca nu poti invata nimic de la pestii pastrati in acvarii sau bazine. Credeti-ma ca puteti. Faceti suficiente experimente si in curand veti vedea ce le starneste pestilor apetitul. Este adevarat ca pestii pastrati in acvarii sau bazine au tendinta sa manance orice li se da, dar hranirea lor cu mostre si suprasaturarea acestora sunt doua scenarii total diferite. Puneti un ingredient nou in apa si, daca observati o reactie de „excitare” din partea pestilor veti sti ca merita continuate experimentele pe aceasta linie. Daca reactia pestilor este de genul „mda, are un gust bun”, rareori ma obosesc sa mai continui cu experimentele.

Ingredientele pot fi introduse separat uneori, iar eu prefer sa le amestec pana cand se omogenizeaza si capata forma unei paste. In momentul in care sunt convins ca pestii agreeaza intr-adevar ingredientele, repet procesul si cu alte ingrediente, pana cand obtin un mix de baza pentru a putea trece la urmatoarea etapa de testari.

Crapii degustatori

Urmatorul test pe care il fac este pe crapii din bazinul meu personal. Sunt foarte norocos sa am un bazin in gradina mea, cu substrat natural. Toate tipurile de hrana naturala pe care le puteti gasi in lacuri si iazuri se gasesc si in gradina mea, asadar pestii au de ales intre hrana naturala si nadele servite de mine. Pestii mei nu traiesc intr-un mediu clinic, precum multi altii captivi.

Aceasta este etapa in care incep sa testez diferite mixuri, cu anumite ingrediente in concentratie mai mare decat altele etc. De asemenea, le dau din mixuri si prietenilor mei care au bazine izolate de mediul natural ca un acvariu, pentru ca la ei procesul de observare a pestilor este mult mai usor decat in adancurile intunecoase din bazinul meu. Ma asigur sa nu le spun nimic despre rezultatele obtinute la mine, pentru a avea o parere obiectiva asupra tipului de nada preferat de pestii lor.

Deindata ce aceste teste initiale sunt complete, trec pe lacurile adevarate. Ma consider foarte norocos sa am acces la mai multe lacuri unde crapii pot fi observati in rutina lor zilnica. Intr-unul din aceste lacuri crapii au fost tinuti sub presiune ani de zile de catre pescari, iar acum reprezinta un etalon bun pentru a afla care este nada potrivita. Daca reusiti sa-i faceti sa se hraneasca relaxat, fara nicio suspiciune, atunci veti sti ca sunteti aproape de rezultatul final.

Aceasta este etapa in care fac ultimele ajustari cu ingrediente si arome. Odata ce vad ca pestii din trei lacuri diferite mananca nada cu entuziasm, incep sa trimit pachete mici de nada unui grup selectat de persoane din echipa mea de examinatori si consultanti. O trimit doar unui grup, pentru ca unii dintre membrii echipei pescuiesc in aceleasi lacuri si prefer sa masor eficienta nadei in timp ce este folosita simultan cu alte nade de-ale mele. Daca toata lumea foloseste noua nada, atunci conditiile meteorologice, fazele lunii si presiunea atmosferica ar putea fi favorabile si ar atrage pestii si mai mult. Acest lucru ar putea da o falsa impresie despre calitatile nadei. Aceiasi factori de mai sus pot influenta si in mod negativ pestii, iar nada, desi foarte buna, va poate ridica semne de intrebare. Daca pescuiti alaturi de un pescar profesionist in acelasi lac si daca acesta foloseste o nada despre care stiti deja ca este buna, va puteti da seama daca nada noua este mai buna sau nu.

De asemenea, incerc sa folosesc nada in locuri total diferite, pe lacuri unde pestii sunt pescuiti des, dar si pe lacuri unde pestii sunt pescuiti foarte rar. Intotdeauna mi se pare interesant atunci cand crapii „nepescuiti” sunt atrasi de nada, pentru ca pestii care nu au facut cunoştinţa cu boiliesuri sunt de obicei cel mai greu de atras cu acest tip de nada.

Indiferent de temperatura apei, exista o nada care sa atraga o captura frumoasa

Indiferent de temperatura apei, exista o nada care sa atraga o captura frumoasa

Mirosul gustului

Asadar, acestea sunt etapele procedurii de testare prin care trec nadele. Noi nu gasim pur si simplu o aroma placuta pe care o incarcam cu un amestec de ingrediente fara valoare nutritiva si speram ca produsul final sa le placa si crapilor. Lucrurile ar fi mult mai simple asa, dar asta ar insemna sa va oferim doar jumatate din serviciile noastre. Foarte rar se intampla ca primul amestec sa semene cu nada finita. Las pestii din diverse ape sa-mi spuna ce prefera ei.

Sper ca din ce v-am scris sa va faceti o idee despre conceperea mixurilor noastre. Fiecare boilies pe care il producem are un mix de baza unic. Unele companii au un singur mix, la care adauga diferite arome. Noi cu siguranta nu facem si nu vom face asa ceva. Fiecare boilies pe care il produc si folosesc este, la propriu, o sursa de hrana. Toate boiliesurile ar functiona si fara adaosul de arome si, chiar daca unele arome se pierd dupa cateva zile de stat in apa, crapii tot ar avea o sursa de hrana in momeala, nu doar o simpla bila de paste spalata de apa.

Trecand la sursele de atractie pentru pesti, m-am tot intrebat de ce exista atatea arome intr-o momeala. Daca vrei sa-ti miroasa momeala a curry, ii dai o aroma de curry si asta e tot?

De fapt nu, dar daca tot am mentionat aroma de curry, va voi spune cate ceva despre aromele variate ale boiliesurilor cu condimente Rahja si de ce sunt ele incluse in procesul de creare a nadelor.

Pot sa fac doua nade total diferite, cu costuri diferite, care pentru noi sa arate la fel, dar cu siguranta nu se vor comporta la fel odata ajunse in apa.

Alegeti un mix de baza pe care il puteti face sa miroasa cum vreti dupa ce il amestecati cu arome artificiale. Observati ca am folosit cuvantul „miros” in locul cuvantului „gust”. Multe dintre aromele artificiale au un anumit miros, dar gustul poate fi diferit. Trebuie sa experimentati cu arome diferite pentru a intelege aceasta remarca.

Industria alimentara a dezvoltat sectorul acesta al aromelor la nesfarsit. Exista atatea categorii de arome bazate pe fundamente diferite si care au preturi diferite. Trebuie sa va hotarati exact ce vreti sa faca o anumita aroma. Vreti ca aroma sa ramana in nada sau sa se disperseze in apa? Daca vreti sa se disperseze, cat de rapid vreti sa se intample acest lucru? Raspunsurile la aceste intrebari raportate la o aroma numita „curry” pot fi nepotrivite pentru o alta aroma numita tot „curry”. Chiar daca iniţial pentru noi amandoua miros la fel, lucrurile se pot schimba radical dupa doar cateva ore de stat in apa.

Imi place sa transpun totul in termeni umani cat mai des posibil atunci cand incerc sa explic lucruri legate de nada. Ar fi mai usor sa folosesc termeni stiintifici, dar imediat as pierde interesul a 90% din cititori. Care mai e sensul, daca scrisul devine un chin? Sunt convins ca unii autori cred ca daca folosesc o terminologie pe care cititorii n-o inteleg asta o sa ii faca sa para mai elevati, ca si cum ei stiu totul si sunt vreun fel de fiinte superioare. Prostii! Sunt sigur ca daca explic lucrurile in termeni simpli imi este mai usor sa ma fac inteles.

Stimularea apetitului

Asadar, unde ramasesem? A, da, aromele si termenii umani in raport cu nada pentru crap… sau ceva de genul asta!

Un exemplu tipic pentru folosirea inteligenta a aromei ar fi sa ne uitam la toate felurile de paste din supermarket-uri. Gatiti-le si o sa miroasa superb. Pot avea aproape orice aroma va doriti, de rosii, busuioc si usturoi sau orice alta aroma aleasa de voi, dar intrebarea este: Cat din acel miros si gust mai raman dupa ce ati bagat hrana intr-un lac si apoi ati scos-o inapoi? Sunt sanse mari sa ramaneti cu bucati de paste nearomate, fara miros si fara gust.

Acelasi lucru se intampla si cu nadele, daca nu alegeti tipurile corecte de arome si ingrediente. Fara aroma, cat de atractiva credeti ca mai este bila de mancare ramasa? Vor vrea crapii sa manance asa ceva?

La fel si fara o aroma care sa se disperseze in jurul nadei, credeti ca vor observa crapii ca momeala se afla acolo?

Prima data cand am folosit Ghurkka Spice pe lac. Iata rezultatul dupa o ora.

Prima data cand am folosit Ghurkka Spice pe lac. Iata rezultatul dupa o ora.

Aceste doua situatii simplifica ceea ce incerc eu sa exprim, dar amandoua indica in mod clar de ce folosesc eu tot timpul o gama complexa de gusturi, arome, potenţiatori si stimulatori in nadele pe care le produc. Fiecare element adaugat are un rol anume si e adaugat cu un motiv. Nu adaug toate aceste elemente doar de dragul de a adauga ceva si cred ca nada nu ar fi completa fara ele.

Deci, dupa cum spuneam mai sus, haideti sa ne uitam la cea mai vanduta nada din gama noastra, Rahja Spice. Ce se intampla cu aceasta nada cat timp sta scufundata in lac?

In momentul in care nada se aseaza pe substrat, incepe sa imprastie o aroma in jur, care este de natura sintetica. In acesta faza scenariul este urmatorul „Pestii miros nada, mai ramane doar s-o gaseasca”.

Tot din nada se mai scurge ceva, dar intr-un ritm mai lent, si anume mirosurile si gusturile naturale ale ingredientelor folosite. Atractia respectiva este foarte subtila, dar exista in mod sigur si la fel de cert este faptul ca pestii gasesc hrana chiar daca nu sunt folosite aromele sintetice.

Asadar, speram ca, inainte sa fi trecut prea mult timp, crapii sa fi gasit deja nada si sa fi gustat din ea. Aici isi intra in rol stimulatorii adaugati. Pestii mananca nada si papilele gustative se activeaza. La fel cum noi, oamenii, simtim gustul de sare sau de glutamat monosodic (aditiv folosit ca potenţiator de aroma utilizat in produsele alimentare), crapii ar trebui in acel moment sa aiba papilele gustative stimulate.

Din nou, transpunand asta in termeni de mancare pentru oameni, se poate compara cu momentul in care cineva iti ofera ciocolata, cipsuri sau alune. Poate ca nu va era foame in acel moment, dar mancand acea bucata de ceva va induce automat la nivel neuronal dorinta de a mai vrea. Evident, acest lucru este important in materie de pescuit. Convingeti astfel pestii ca au nevoia de a se hrani din ce in ce mai mult cu nada si aproape ati reusit.

Acum, dupa ce ati facut pestii sa manance, trebuie sa va asigurati ca nada este delicioasa, iar aici intra in actiune rolul potenţiatorilor de gust. Stimulatorii de apetit si potenţiatorii de gust merg mana in mana. Faceti pestii sa simta nevoia de a se hrani cu nada si asigurati-va ca gustul este potrivit, ca ei sa continue sa se hraneasca.

A pus si crapul Buffalo la saltea

Ce se intampla daca pestii nu frecventeaza pentru un timp indelungat zona nadita?

Ei bine, puteti fi siguri ca acum majoritatea aromelor sintetice au disparut ori s-au diluat atat de mult, incat cu greu mai pot fi detectate. Acum, crapii vin si incep sa guste din nada oferita. Aici e partea unde intra in joc uleiurile esentiale. Acestea retin gustul in nada. Fara ele v-ati intoarce la aceeasi bila de paste nearomate, daca mixul de baza nu ofera destul din punct de vedere nutritiv. De asemenea, in nada Rahja Spice am ca rezerva aromele naturale si usturoiul, care, la fel, retin o anumita cantitate de gust.

La fel bine, crapii pot manca nada si fara adaosul de stimulatori şi potenţiatori. Dar daca adaugaţi aceste elemente selectate cu grija, puteti transforma o nada buna in ceva special. Aceasta filozofie se aplica in cazul intregii noastre game de nade.

Retineti ca pentru a putea prinde crapii trebuie mai intai sa-i faceti sa isi doreasca sa muste momeala. Daca le oferiti o nada cu adevarat apetisanta, atunci prinderea lor devine mult mai usoara decat daca le oferiti ceva care nu ii atrage asa de mult. Cu cat puteti ţine crapii mai mult pe vadul nadit, cu atat aveti mai mult timp la dispozitie pentru a-i prinde.

Crap Buffalo de 25 kg momit cu aroma Fruity Trifle

Crap Buffalo de 25 kg momit cu aroma Fruity Trifle

Dupa mai bine de 30 de ani de experimentari cu componente ale nadelor şi cu diverse elemente din industria alimentara, inca ma surprinde felul in care anumite specii de pesti sunt atrase de o anumita momeala. Un exemplu bun pentru acest lucru este cand am fost in Texas, SUA, sa pescuiesc crapi si Ictiobus (crap Buffalo). Evident, eram dornic sa imi folosesc propriile nade si va pot marturisi ca acei pesti nu mai intalnisera pana atunci nadele produse de noi. Am luat cu mine patru tipuri de nada: una condimentata, una de peste, una de fructe si una de carne. Dupa doar cateva zile s-a vazut clar ca cea condimentata era preferata de crapi (Cyprinus Carpio), iar cea de fructe era preferata de specia Ictiobus. Am prins peste cu toate nadele, dar acestea doua au fost in mod sigur cele preferate de pestii care nu mai vazusera nadele mele pana atunci.

Deindata ce pescarii locali au inceput sa se intrebe cum am reusit eu si Ron Key, care a calatorit cu mine, sa prindem atata peste, discutiile s-au indreptat spre nada si foarte rapid au inceput cele referitoare la modul de preparare a nadelor fiecaruia.

Din discuţii a reiesit faptul ca ei se bazau pe arome pentru a atrage pestii şi ofereau prea putin in materie nutriţie, mixul lor fiind format doar din faina si mancare de peste cu arome. Nu cred ca au constientizat ce diferenta se face atunci cand le oferi pestilor o masa completa intr-o simpla şi mica bucata de nada. Nu se rezuma totul la cum miroase nada, ci la gustul ei, atat la cateva minute dupa ce a intrat in apa, cat si dupa cateva ore sau chiar zile.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images

Trending Articles